Sikre fødevarekontaktmaterialer

Onlinekursus

Få overblik over lovgivningen for fødevarekontaktmaterialer, og lær at vurdere og udarbejde overensstemmelseserklæringer

På kurset får du styr på, hvilke krav man bør stille til forskellige materialer i kontakt med fødevarer. Vi har især fokus på materialer af plast og genbrugspapir og -pap, men kommer også omkring glas, gummi, metal, lim, blæk med mere.

Du vil desuden lære at vurdere og udarbejde overensstemmelseserklæringer, så du efterfølgende kan kommunikere med testlaboratorier om, hvilke tests der er relevante, og med leverandører og kunder om de krav, der skal opfyldes.

Hvad du lærer på kurset

Fødevarekontaktmaterialer er reguleret via en række forskellige forordninger og bekendtgørelser, og materialernes sikkerhed skal være i orden. Lovgivningen omfatter både materialer i direkte kontakt med fødevarer og materialer i indirekte kontakt med fødevarer som fx paller.

På dette onlinekursus får du overblik over kravene til sikkerheden af fødevarekontaktmaterialer i EU – hvad enten det drejer sig om emballage, køkken- eller produktionsudstyr. Vi kommer også et smut omkring FDA-lovgivningen i USA.

Desuden lærer du at udforme en overensstemmelseserklæring og vurdere, om erklæringen er tilstrækkelig til dit formål, herunder hvordan man skal forholde sig til leverandører og kunder uden for EU.

Endelig lærer du, hvordan man tester materialernes sikkerhed, hvornår man skal teste, og hvornår man med fordel kan benytte beregningsmodeller i stedet for laboratorietests.

Er det et kursus for mig?

 

Dette kursus henvender sig til dig, der arbejder i en virksomhed, som:

  • fremstiller, anvender eller leverer rå- eller færdigvarer til materialer i kontakt med fødevarer (især emballage samt køkken- og produktionsudstyr),
  • anskaffer og anvender emballage og produktionsudstyr til fødevarer,
  • importerer fødevarer og skal sikre, at de er pakket i overensstemmelse med reglerne om fødevarekontakt.

 

Du er enten ny inden for området eller har behov for at få genopfrisket lovgivningen.

Er du indstillet på at afsætte seks timer fordelt på tre online kursusmoduler, bruge ca. to timer på hjemmeopgaver og læse den seneste bekendtgørelse om fødevarekontaktmaterialer?

Hvis du kan svare ”Ja” til dette, vil du få udbytte af at deltage i kurset.

Kursusdetaljer og -datoer

Kurset består af tre live onlinemoduler,  hver af to timers varighed, der holdes på følgende datoer: tirsdag den 3. maj, fredag den 6. maj og onsdag den 11. maj 2022.

Alle kursusmoduler er fra kl. 10:00 til 12:00.

Modulerne veksler mellem en gennemgang af lovgivning og praktiske øvelser med tid til at stille spørgsmål og udveksle erfaringer med underviserne og de andre deltagere. Til modul 2 og 3 er der en mindre hjemmeopgave af ca. 1 times varighed hver. Opgaverne kan løses individuelt eller i mindre grupper.

Deltagerantal er maks. 16 personer.

Har du særlige emner inden for kursets rammer, som du gerne vil have gennemgået, er du velkommen til at kontakte os med forslag.

Tilmeldingsfrister
Early bird: 1. marts 2022 – DKK 4.600 (ekskl. moms)
Fra den 2. marts 2022 er standardprisen DKK 5.100 (ekskl. moms)
Tilmelding senest: 29. april 2022

Tirsdag, 3. maj 2022
Modul 1: Lovgivningen i EU
Introduktion og præsentation af deltagere. Gennemgang af fødevarekontaktmaterialelovgivningen i EU for forskellige typer materialer og indføring i kravene til indholdet i overensstemmelseserklæringer.
Hjemmeopgave til modul 2: Øvelse om overensstemmelseserklæringer.

Fredag, 6. maj 2022
Modul 2: Fødevarematerialer af plast
Gennemgang af øvelse om overensstemmelseserklæringer.
Præsentation og gennemgang af regler for fødevarekontaktmaterialer af plast, herunder kravene til dokumentation og migrationstest.
Hjemmeopgave til modul 3: Øvelse om testprogrammer.

Onsdag, 11. maj 2022
Modul 3: Særlige problemstillinger, gode råd og afslutning
Gennemgang af øvelse om testprogrammer og gennemgang af, hvad man skal være særligt opmærksom på vedrørende forskellige slags fødevarekontaktmaterialer. Opsummering af kursus og afsluttende spørgsmål.

Tre onlinemoduler med undervisere

kr 4 600* ekskl. moms
  • Inkluderer links til alle lovtekster, vejledninger og databaser, der gennemgås på kurset; pdf af online præsentationer samt kursuscertifikat
  • *Ved early bird tilmelding. Ved tilmelding efter 1. marts er prisen DKK 5.100 ekskl. moms

Dine undervisere

Helle Buchardt Boyd

Helle Buchardt Boyd er seniortoksikolog i DHI’s afdeling for Miljø og Toksikologi.

Hun er specialist i fødevaretoksikologi og -lovgivning og har omfattende erfaring med risikovurdering af fødevarer og fødevareingredienser. Helle har særlig ekspertise inden for fødevarekontaktmaterialer, kosttilskud og novel foods.

Seniortoksikolog, cand.brom.


Lise M. Møller

Lise M. Møller er seniorbiolog i DHI’s afdeling for Miljø og Toksikologi med særlig ekspertise i kemiske stoffers migration fra plast- og gummimaterialer.

Lise har omfattende erfaring med at vurdere sundhedsskadelige kemiske stoffer, specielt inden for fødevarekontaktmaterialer, drikkevandsinstallationer, kosmetik og forbrugerprodukter.

Seniorbiolog, cand.scient. (økotoksikologi)

Registration

5 online sessions: 03, 10, 17, 24 and 31 October 2019. Choose your preferred time below – morning or afternoon.

Price: € 600 excl. vat.

Det siger vores kursister

Har du spørgsmål om kurset? Skriv til kursuskoordinator Vibeke Salmon

Reserver din plads i dag!

Kursusdatoer: 3., 6. og 11. maj 2022
kl. 10:00 til 12:00